ARVOSTELUJA
Otteita esitysteni arvosteluista sekä linkkejä kritiikkeihin.

Niskavuoren nuori emäntä, Pyynikin kesäteatteri

"Voimakkaiden persoonien yhteenotot, rakkauden ja rakkaudettomuuden monet muodot ja yhteiskunnalliset jännitteet ovat Wuolijoen draamojen rakennusaineita. Niihin luottavat onneksi myös Muranen ja kumppanit. - - Tekijät luottavat hienosti myös pienen voimaan. Esityksen vaikuttavimmasta näyttämökuvasta kilpailee syvälle Pyhäjärvelle johtava näkymä, jossa ei ole mitään rakennettua. - - Turhaan on musiikkiteatteria perikunnassa pelätty. Musiikki ja tanssi eivät kevennä kokonaisuutta, vaan tuovat draaman uusia tasoja, puheteatteria riipivämpiäkin. Virkistäviä ovat myös nuoren intohimon tanssilliset kuvaukset. - - Nimenomaan rennot musiikkiteatterilliset elementit ovatkin niitä, jotka kesäesityksessä hehkuvat. Kun koko tekijäryhmä juoksee puiden lomassa ja etsii Loviisaa nykykansanlaulua joikuen, on kuin itse taivahan kansi sois."

Jantso Jokelin, Aamulehti

"Klassikkoa ei tarvitse räjäyttää atomeiksi, jotta se toimii myös vuonna 2017.
Pyynikin kesäteatterissa ensi-iltansa saanut Niskavuoren nuori emäntä on oiva esimerkki siitä, miten 1880-luvulle sijoittuvan näytelmän voi tehdä tyylikkäästi ilman alleviivausta tai ylilyöntejä. - - Pyynikin version hienous piilee siinä, ettei Niskavuoren maailmaa ole lähdetty ravisuttamaan yltiömoderneilla elementeillä tai vaikeaselkoisella vihjailulla. Pääosassa on Wuolijoen uskomattoman hieno kieli."

Laura Hallamaa, Helsingin Sanomat

KATVE, Ahaa Teatteri

"Teatterikevät alkaa komeasti saarelta. Ahaa-teatterin pienoismusikaali Katve on aavistuksen sukua William Goldingin Kärpästen herralle – niin juuri sille pokkarille, josta plarattiin oppikouluaikoina ensimmäiseksi esiin loppuratkaisu. On tässä musikaalissa myös tippa Agatha Christien suosituintakin, vaikkei hengiltä pääse kukaan. Miika Murasen käsikirjoitus ymmärtää dekkarin päälle. Siksi sitä on tyynistä vesistä huolimatta viihtyisää seurata. - - Onneksi näytelmä ei lähde psykologisoimaan nuorten käyttäytymistä. Se vain kokoaa tyynesti palapelin ja yhdistää ostarin tapahtumat näppärästi saarelle jumittumiseen. Muranen antaa oikeaoppisesti johtolangat ja solmii ne lopuksi yhteen. Kännykätkin kertovat paljon mykkyydelläänkin. Parikymppinen seuralainen piti loppuratkaisua aavistuksen lällynä. Itse ymmärrän kouluilla kiertävän näytelmän eheyttämisen tarpeen. Nuorille on tarjottava toivoa, vaikka olisi tullut töppäiltyä rajustikin. Muranen välttää taitavasti ammatteihin ja ryhmiin liittyvät stereotypiat."

Anne Välinoro, Aamulehti

Suorittajat, Teatteri Siperia

"Mitä tahansa voi suorittaa, myös työttömyyttä ja alakuloisuutta. Istua tuolin reunalla selkä suorana ja takahampaat yhteen niittautuneina. Valmiina singahtamaan, johonkin, minne tarvitaan. Miksi? Se ei ehkä tällä korjaannu, mutta jotakin sille tapahtuu, kun menet katsomaan Teatteri Siperian Suorittajat-esitystä. Esitys on hulvattoman hauska, vaikka aiheet ovat välillä rankkojakin. Naurusta ulvottavia ja pysäyttäviä kohtia on sopivassa suhteessa."

Pipsa Palander, Nokian Uutiset

"Vaikuttavinta eivät ole hurjat temput vaan valoisat tunteet. Esitys on hauska, hullunkurinen ja lämpimän humoristinen. Mutta on se muutakin. Elämän hassun mäiskeen pohjalla on surua. Kaunista ja liikuttavaa, melkein itkettävää surua."

Pertti Julkunen, Demokraatti

"Marika Heiskasen ja Miika Murasen esiintyminen on lämmintä, aitoa ja pakotonta. Pienten teatterien tekijöistä huokuu usein vilpitön innostus ja paneutuminen omaan työhön ? niin myös täällä. Tällaisissa esityksissä ei tunnelmaa luoda mahtipontisilla lavasteilla tai ylenpalttisilla äänitehosteilla, vaan ihmisen, näyttelijän läsnäololla ja yleisön huomioimisella. Monin tavoin tavallisuudesta poikkeavassa esityksessä on hyvä olla. Muovituolissa istuminen ei tosiaankaan ole suorittamista vaan ihan oikea nautinto. Menkää viihtymään - ilman suorituspaineita!"

LE COOL Tampere -verkkolehti
Lue koko arvostelu

Desirée, Tampereen Työväen Teatteri

"Miika Murasen mietitty ohjaus hyödyntää suuren tilan mahdollisuuksia taiten. Näyttämöllä kujeillaan ja kehrätään kesäyön unelmaa kuin viimeistä päivää. Pyörivä näyttämö vie tarinaa kohtauksesta toiseen elokuvamaisen kepeästi ja homma pysyy rytmisesti hyvin kasassa. - - Murasen ohjaus ja Virve Varjoksen koreografia synkopoi vaivattomasti Eeva Konnun kapellimestaroiman musiikin kanssa, ja lopputulemana on kiinnostavinta musikaaliteatteria vuosikausiin Tampereella."

Jussi Kareinen, Keskipohjanmaa

Tarpeettomia ihmisiä, Tampereen Teatteri

"Murasen liioittelematon, syvästi tunteisiin vetoava, erittäin onnistunut ohjaus on yhteiskunnallisesti vahvasti kantaaottava, psykologinen draama. Rajusta kontekstista huolimatta Muranen ei mässäile väkivallalla, vaan tuo sitä esiin veristen videoiden, varjokuvien ja erinomaisesti valitun musiikin myötä. Pelon ilmapiirin ja tunteiden kirjon esiin tuojana ja henkilöohjaajana hän on psykologisesti tarkka välttyen karikatyyreiltä."

Siskotuulikki Toijonen, Kansan Uutiset

Kaikki on kohta hyvin, Tampereen Työväen Teatteri

"On hienoa, että näytelmä esitetään TTT:n Kellariteatterissa nyt, kun homoseksuaalisuus on kummallisella tavalla tullut uudelleen ajankohtaiseksi julkisen homofobian myötä. - - Sinänsä nuoren Miika Murasen ohjaama esitys on kelpo teatteria, jossa on merkittävä aihe."

Anneli Kanto, Teatteri&Tanssi

"Yksi tämän syksyn helmistä on Jonas Gardellin näytelmä Kaikki on kohta hyvin. Se itkettää, naurattaa ja panee miettimään omia ajatuksiaan ja ennakkoluulojaan. - - Miika Muranen on onnistunut ohjauksessaan erinomaisesti ja saanut näyttelijät ylittämään itsensä."

Katariina Fleming, Tamperelainen
Lue koko arvostelu

Chicago, Lahden kaupunginteatteri

”Viimeistään nyt ohjaaja Miika Muranen lunastaa kannuksensa ja astuu suurten musikaaliohjaajien joukkoon niin että heilahtaa. Hän lataa yksinkertaiseen juoneen suunnattoman määrän nyansseja, harkittuja mielikuvia, härskiä sanailua, unelmia, realismia, harkittuja sisääntuloja sekä sellaisia efektejä, joita Lahdessa ei ole totuttu näkemään. - - Harva musikaalin ohjaaja osaa yhtä taitavasti poimia ja rakennella isolle Juhanille sellaisia jännittäviä kontrasteja ja rakenteita, jotka tukevat esityksen lavasäteilyä ja kokonaisilmaisua yhtä tehokkaasti kuin Muranen.”

Juhani Melanen, Uusi Lahti

”Ohjaaja Miika Muranen käyttää suurta näyttämöä sujuvasti leikkaamalla, rajaamalla ja asemoimalla kohtauksia milloin etu- tai takanäyttämölle, milloin ylös tai alas, joskus diagonaaliin, välillä katsomoonkin.”

Suna Vuori, Helsingin Sanomat
 

Risto Räppääjä ja Nuudelipää, Konttisen kesäteatteri

”Nautittavimmasta näyttelijäntyöstä vastaavat Miika Muranen nimiroolissa ja Oiva Nuojua notkeana Alpo-kissana. Kummankin ilmeikkyyttä seuraa ilokseen silloinkin, kun mitään kummempaa ei tapahdu. - - Muranen Risto Räppääjänä räiskii menemään energisesti, mutta pojassa riittää myös herkkyyttä. Risto luistelee sujuvasti riehakkuudesta ja pienestä ilkeydestäkin haikeampiin tunnelmiin, kuten näytelmä kokonaisuudessaan.”

Tenka Issakainen, Lapin Kansa
 

West Side Story, Lahden kaupunginteatteri

”On kaksi asiaa, joista Lahden kaupunginteatterin West Side Story tullaan ehkä muistamaan. Ensimmäinen niistä on Natalil Lintalan upea sopraano. Toinen on se pienen pieni kannanotto suvaitsevaisuuden puolesta, jonka ohjaaja Miika Muranen on klassikkomusikaalin onnistuneesti upottanut.”

Ilkka Kuosmanen, Etelä-Suomen Sanomat

http://www.lahdenkaupunginteatteri.fi/filebank/1182-10092013_ESS_Jetseillakin_on_lupa_rakastaa.pdf

”Nuorten kipupisteet oivaltava ja taitava ohjaaja Miika Muranen oli siirtänyt lavalle ilmeikkäästi mietittyinä toisiinsa liittyvinä tanssi- ja dialogisarjoina. Ohjauksessa korostui vahvana alkuperäisyyden tavoittelu. Muranen onnistuikin upeasti. - - Murasen tyylitelty ohjaus oli sovinnollinen kädenpuristus miespusuineen nykyaikana. Parasta esityksessä oli se voimakas tunnelataus, joka välittyi katsomoon.”

Juhani Melanen, Uusi Lahti
 

Oliver! –musikaali, Vaasan kaupunginteatteri

”Jos aiot käydä tänä keväänä vain kerran teatterissa, mene katsomaan Oliver! Tässä musikaalissa on kaikki: upeaa laulua, upeaa näyttelyä, perinteisen kutkuttava ja hengästyttävä draaman kaari, kaunis lavastus ja kauniinkipeitä kohtaloita.”

Jaana Kinnari, Vaasan Ylioppilaslehti

”Teatterin suuret satsaukset ovat totisesti kannattaneet: esitys on kerrassaan upea. Näyttelijät, avustavat lapsinäyttelijät ja ylöspanon visuaalisuus ansaitsevat suitsutusta. Ja mikä musikaaleissa on tärkeintä: kaikki osatekijät muodostavat yhtenäisen, saumattoman kokonaisuuden. Sen luomisessa ohjaaja on avainasemassa, ja Miika Muranen on tehnyt hyvää työtä. Yleisö saa rentoutua ja elää mukana dramaattisessa tarinassa.”

Anne Laurila, Ilkka

http://www.kp24.fi/uutiset/333846/Kaunistelematta-Oliverista
 

Niskavuoren naiset, Lahden kaupunginteatteri

”Miika Murasen Niskavuoren naiset on yksinkertaisesti upeaa suomalaista musiikkiteatteria. Se todistaa, että vahvan tarinan voi kertoa monella tavalla ja silti säilyttää kunnioittavan uskollisuuden alkuperäistekstille.
- - Tämän elämyksen jälkeen on turha kysyä, mitä annettavaa Niskavuori-näytelmillä on urbaanisuomalaisille. Miika Murasen ohjaus on siihen vastaus.”

Anna-Maija Järvi-Herlevi, Sydän-lehti

”Esityksen Lahden kaupunginteatteriin ohjanneelle Miika Muraselle kuuluu kiitos siitä, että suurella näyttämöllä esitettävä Niskavuoren naiset on kokenut yllättävän ja onnistuneen muodonmuutoksen. Niskavuori musiikkiteatterin keinoin voi tuntua aluksi oudolta ajatukselta, mutta kun esitys lähtee liikkeelle ja lentoon, katsoja näkee ja kuulee jotakin ennen kokematonta ja mieleenpainuvaa.”

Marja Welin, Demari

http://www.demari.fi/kulttuuri/teatteri-tanssi/9980-niskavuoressa-kuohuu-musiikin-siivittamana

http://www.lahdenkaupunginteatteri.fi/filebank/909-15032013_Teatteri_ja_tanssi_Niskavuori_soi_balladina.pdf

http://www.lahdenkaupunginteatteri.fi/filebank/824-06022013_UusiLahti_Niskavuorella_raha_haisee.pdf

http://www.lahdenkaupunginteatteri.fi/filebank/820-2_2013_Eeva_Aistillinen_Niskavuori.pdf

http://teatterikarpanen.blogspot.fi/2013/04/niskavuoren-naiset-lahden.html
 

Myrskyluodon Maija, Jyväskylän kaupunginteatteri

”Välitön likitulo on ominaista Miika Murasen ohjauksessa ja Petri Kauppisen koreografiassa, yksilöissä ja joukkokohtauksissa Kaupunginteatterin pientä maailmansyliä muistuttavalla merellisellä näyttämöllä. - - Äänet, tehosteet, puvut, yleisö täydentävät lyyrisen, proosallisen, myös tummuudesta valoa ammentavan illan, josta riittäisi kertomista, pitkästi ja kauan.”

Teppo Kulmala, Keskisuomalainen