BIOGRAFIA – KUKA MIE OLEN?

Synnyin vuonna 1983 Tervolassa, joka on pieni paikkakunta Kemin ja Rovaniemen välillä. Lapsuuteni vietin sekä Tervolassa että Rovaniemellä. Pienestä saakka haaveilin näyttelijän ammatista ja äitini vei minua usein teatteriin. Kävin katsomassa samoja esityksiä kymmeniä kertoja ja esitin niistä omia versioita kotona. Teatteri oli minulle pakopaikka arjesta ja kurjistakin asioista ja koin, että siellä rajaton mielikuvitukseni sai luvan olla vapaana. Harrastin teatteria teatterikerhoissa myös yläasteen ajan, vaikka se ei ollut se trendikkäin harrastus murrosikäisten maailmassa.

Koska olin päättänyt vakaasti, että minusta tulee näyttelijä, hain yläasteen jälkeen Tampereen yhteiskoulun lukioon, ilmaisutaidon erityislukioon. Koin, että tuo lukio antaisi minulle valmiuksia hakea myöhemmin ammatilliseen teatterikoulutukseen. Pääsin lukioon ja 16-vuotiaana alkoi itsenäistymiseni isossa etelän kaupungissa. Oli hienoa saada ympärilleni samanikäisiä nuoria, jotka suhtautuivat yhtä intohimoisesti teatterin tekemiseen. Lukio vahvisti haluani päästä opiskelemaan näyttelijäksi, ja ylioppilaaksi valmistumisen jälkeen vuonna 2002 alkoi ankara hakuprosessi, joka kesti vuosia.

Hain seitsemän kertaa opiskelemaan näyttelijäntyötä Teatterikorkeakouluun ja Tampereen yliopiston näyttelijäntyönlaitokselle. Hakukertojen välissä ehdin opiskella vuoden verran teatteri-ilmaisun ohjaamista Keski-Pohjanmaan ammattikorkeakoulussa Kokkolassa ja draamapedagogiikan opintoja Jyväskylän avoimessa yliopistossa. Kokkolasta lähdin vuoden jälkeen työskentelemään Helsinkiin. Toimin ilmaisutaidonopettajana, koulunkäyntiavustajana, erilaisissa asiakaspalvelutehtävissä niin Ikeassa kuin Haaga-Helian ammattikorkeakoulussa. Teatteria harrastin Helsingissä Ylioppilasteatterissa ja Kellariteatterissa. Vuonna 2006 ohjasin esikoisohjaukseni Kellariteatteriin, se oli Minna Canthin Anna-Liisa. Työryhmäläiset kannustivat minua hakemaan näyttelijälinjan lisäksi ohjauksen koulutusohjelmaan ja hetken mielijohteesta laitoin hakupaperit ennakkotehtävineen myös sinne. Pääsin ensimmäisellä yrittämällä opiskelemaan ohjausta Teatterikorkeakouluun. Koulu oli itselleni haastavaa aikaa, kun en mieltänyt itseäni ohjaajaksi. Lopulta ymmärsin, että ohjaaminen ei sulje pois näyttelemistä ja valmistuin teatteritaiteen kandidaatiksi vuonna 2009. 

Valmistumisen jälkeen suoritin siviilipalveluksen Kemin kaupunginteatterissa ohjaamalla ja näyttelemällä. Sen vuoden jälkeen jättäydyin freelanceriksi ja muutin Tampereelle, jonka koen jollain tavalla kotikaupungikseni. Olen saanut työskennellä lukuisissa teattereissa ympäri Suomea tehden niin lastenteatteria, puhedraamaa, komediaa kuin suuria musikaalituotantojakin. Käsikirjoittaminen ja dramatisointityöt ovat myös olleet yhtenä isona osana työnkuvaani, itselleni tärkein teos on ollut Hella Wuolijoen näytelmän Niskavuoren naiset sovittaminen musiikkiteatteriksi Lahden kaupunginteatterin suurelle näyttämölle. Keväällä 2014 saavutin yhden unelmistani, kun pääsin Teatterikorkeakouluun suorittamaan maisterintutkintoa näyttelijäntaiteen laitokselle. Opinnot ehdin töiltäni aloittaa syksyllä 2015 ja valmistuin näyttelijäksi keväällä 2018. 

Ohjaajana nautin suurten tunteiden tuomisesta näyttämölle, näyttelijänä koen taas olevani omimmillani koomisissa rooleissa. Mutta jatkuva itsensä haastaminen ja omalta mukavuusalueelta poistuminen on olennainen osa tätä työtä enkä halua lokeroida itseäni tietyntyyppisiin lajityyppeihin. Toivonkin jatkossa saavani heittäytyä niin näyttelijänä kuin ohjaajanakin mahdollisimman monipuolisiin haasteisiin.

Mottoni on: Älä elämää pelkää, älä kauneutta sen kiellä.